ZZP’ers

De politiek is al een groot aantal jaren bezig om voor ZZP’ers (zelfstandige zonder personeel) juridische en fiscale regelingen te bepalen. Top op heden is dit nog steeds niet helemaal gelukt. Met name controle op de wetgeving is een terugkerend knelpunt.

De verwachting is dat vanaf 2027 wetgeving wordt ingevoerd om de sociale zekerheid van ZZP’ers beter te regelen. Wellicht dat het hebben van een arbeidsongeschiktheidsverzekering en of pensioenverzekering dan verplicht wordt.

Wanneer u begint met ondernemen, houd er dan rekening mee dat u ‘vogelvrij’ bent. Aan de ene kant heeft u de vrijheid om grotendeels zaken zelf in te vullen, maar aan de andere kant kunt u geen beroep doen op sociale regelingen die u in een werknemerssituatie gewend bent. Daarbij, toekomstige wetten kunnen uw gevoel van vrijheid gaan inperken.

Balans
Houd u ook vast aan de gedachte dat u niet alleen leeft om te werken, maar ook werkt om te leven. Met andere woorden: zoek altijd naar de juiste balans tussen uw onderneming en uw privéleven!